Societat 13/05/2014

Vailets Hacklab Day: crear i jugar!

Activitats i tallers a l'Ateneu de Fabricació Digital de les Corts

Ara
3 min

BarcelonaUn grup de pares i famílies, tant de Barcelona com de municipis veïns, vol oferir als vailets una nova forma de veure i d'entendre el seu entorn a través de la informàtica i la robòtica com a mitjà per aconseguir-ho i amb ganes d'introduir noves dinàmiques tan diverses com ens sigui possible.

En aquest marc neix el Vailets Hacklab Day, organitzat conjuntament amb l'Ajuntament de Barcelona.

Durant tot el dia 17 de maig s'omplirà la increïble seu de l'Ateneu de Fabricació Digital de les Corts de multitud d'activitats i tallers perquè els vailets tinguin l'oportunitat de gaudir i aprendre creant programes, dispositius i artefactes.

A Vailets Hacklab tenen la convicció que saber llegir i escriure programari serà una habilitat imprescindible per a les noves generacions: no només per desenvolupar una carrera professional, sinó també per construir un món a la mida dels seus objectius i necessitats.

Amb aquest objectiu, ofereixen tallers gratuïts de programació i robòtica als centres educatius a través de les AMPA.

La proposta és que s'hi afegeixin persones amb ganes i energia per tirar endavant el projecte. Per aconseguir-ho plantegen seguir la filosofia think global, act local, és a dir, que tothom que hi participi es faci abanderat del projecte a la seva comunitat, població, barri o escola.

Aquí podeu veure un vídeo que mostra l'esperit dels tallers.

Quines activitats hi haurà al Vailets Hacklab Day?

La jornada estarà dedicada a fer activitats per a nens i nenes:

A partir de 3 anys:

  • Activitats lúdiques d'iniciació a la programació i la robòtica ...i molt més!

A partir de 7 anys:

  • Tallers de programació en Scratch de diferents nivells
  • Activitats centrades en l'electrònica
  • Creació de robots
  • Fabricació de prototipus ...i molt més!

També tindrem espais i activitats reservats perquè pares, mares i professors tinguin l'oportunitat de conèixer de primera mà les possibilitats que ofereixen aquestes activitats dins el món educatiu.

Què són l'Scratch Day i el Vailets Hacklab Day?

Scratch és un llenguatge de programació desenvolupat pel MIT (Institut de Tecnologia de Massachussets) orientat a infants a partir de cinc anys.

En paraules dels seus creadors: «Scratch ajuda els joves a aprendre a pensar creativament, a raonar sistemàticament i a treballar de manera col·laborativa —habilitats essencials per a la vida del segle XXI».

Scratch és un programari de codi lliure i cada cop és més popular en àmbits educatius. Disposa d'una enorme comunitat d'usuaris i col·laboradors que comparteixen experiències i treballen per millorar-lo constantment.

Des de fa uns anys, la comunitat de Scratch celebra arreu del món l'Scratch Day, un esdeveniment que aquest any se celebrarà el dissabte 17 de maig a més de quaranta països.

Què són els Ateneus de Fabricació?

Ateneu va ser el nom de la primera institució pública d'ensenyament a Roma. Els ateneus són centres on es difon la cultura i on es realitzen activitats culturals d'acord amb les necessitats de la comunitat.

La proposta de la Xarxa d'Ateneus de Fabricació de Barcelona, impulsada pel mateix Ajuntament, vol contribuir a avançar cap a un futur on la fabricació digital formi part de la quotidianitat facilitant una plataforma d'innovació per incentivar l'emprenedoria i posant a l'abast un espai on es puguin desenvolupar programes educatius de recerca o de diversificació curricular, una xarxa de coneixement al voltant de la fabricació digital, un espai creatiu per a tots el públics.

Uns equipaments innovadors —pel que fa al coneixement i a la tecnologia— i singulars, que han d'esdevenir una oportunitat més enllà del disseny digital.

Els Ateneus seran un nou servei públic per satisfer primordialment les necessitats de la comunitat on es durà a terme, en estreta col·laboració amb els agents cívics i privats.

stats